Black

Mavela, 15 years old, is a Black Bronx. She falls madly in love with Marwan, an extremely charismatic member of a rival gang, the 1080s. The young couple is forced to make a brutal choice between gang loyalty and the love they have for one another. An impossible dilemma.

Letterboxd

Add a review

GoWatchIt

See more films

Reviews

 • ★★★½ review by Michiel Venmans on Letterboxd

  Een vergelijking met Cidade De Deus gaat niet op, maar dat moet je eigenlijk in de eerste plaats niet doen. Cidade de Deus heeft voor mij een hoger realisme gehalte, Black is een klassiek Romeo & Julliet verhaal met veel suiker er rond (en een montage/thema die misschien aan Cidade de Deus doet denken). Ik heb me niet verveeld, dat in ieder geval de twee hoofdpersonages zijn geweldige casting en ook straf dat ze Samuel L. Jackson als politiechef hebben kunnen krijgen. Dit is niet echt mijn genre, te weinig subtiel en erg hollywood, maar dat wist ik al op voorhand en volgens mij heb ik hier meer van genoten dan nog zo een zware boerrekesfilm in Roskam stijl (hoe knap Rundskop ook was). Ook veel respect dat ze dit in Brussel hebben kunnen maken, absoluut niet makkelijk lijkt me. Dus een aanrader voor elke Belg en Brusselaar zeker en vast, toch wel iets dat gezien mag worden ook in zijn soort. Image zag ik niet dus kan ik ook niet vergelijken. In het tweede deel begint het geweld en drama wel wat te lang en teveel te overheersen voor mij, vermoeiend voor iemand die kickt op 3 minuten lange shots in Haneke. Zo veel narratief kan ik helemaal niet aan! Hehe, Black chapeau!

 • ★★★½ review by Gazelle Garcia on Letterboxd

  1/30 for my SXSW2016 (First!)

  I'm very critical of gang war films because they sometimes have the same habits but the leading female was a strong tour guide for this dark narrative. I believed in the stakes she was facing a constantly fearful for the results of every action. While the leading couple gave great performances I wish we had more time to see the growth and passion in their relationship. The story was obviously about their forbidden romance but I was much more concerned for the individual safety of the characters and not so much about what they were suppose to be risking for one another.

 • ★★★½ review by Casper de Geus on Letterboxd

  Ik was helemaal geen fan van Image, dus daarom ben ik blij om te zeggen dat ik nog wel genoten heb van Black. Mooie shots, veel beter script en geweldige acteurs geven de film een mooi geheel en vooral een goede sfeer. Ja we hebben het al talloze keren gezien zo een Romeo en Julia verhaal. En deze film doet er ook niets mee dat nog nooit gedaan is. Maar ik moet credit geven waar credit due is, ik was wel mee met de sfeer.

  Het liefdesverhaal begon misschien wat plots, maar we kennen de structuur dankzij Shakespeare dus we hebben niet al te veel uitleg nodig. Toch is de film niet helemaal iets voor mij, dat de jolige mannetjes Adil en Bilal naar Hollywood hunkeren is duidelijk en het geeft een interessante mix samen met de stad Brussel. Maar het geeft het ook ene ongelofelijk dramatisch element, en bij momenten een beetje te dramatisch. De film had niet anders kunnen geweest zijn, maar dat ligt aan mijn persoonlijke voorkeur.

  Pakkend, mooie sfeer, goed geacteerd en hopelijk een mooie toekomst voor de cast en crew.

  Ps; ik hoop dat ik nooit bij ene gang moet.

 • ★★★½ review by Lenny Rosbach on Letterboxd

  Persvoorstelling Film Fest Gent Part 2:

  "Black"

  El Arbi en Fallah maken hier een gelijkaardige film als voorganger "Image". Zelfde genre, zelfde 'cartiers chauds', zelfde thematiek (ongeveer). Alleen hangt er nu een Shakespearian lintje omheen.

  Ik had initieel wat last met "Black". Het eerste halfuur was grappig, té grappig. Het begon steeds meer richting een komedie te nijgen, wat niet past bij de thematiek. Gelukkig komt dan een tonal shift halfweg, wat mij persoonlijk meer smaakte. Raw gang violence zonder al te veel comic relief ligt mij nu eenmaal beter. Vanaf dan werd het interessant. Beide heren hebben duidelijk geleerd uit hun ervaringen met "Image". Vooral hoe je best naar een climax toewerkt en hoe je die climax schrijft. De ontknoping in "Black" is één van de meeste intense scenes die ik dit jaar al heb gezien. Zeer knap staaltje regiewerk van het olijke duo.

  De positieve kritiek die ze op TIFF hebben gekregen is in zekere zin verdient. "Black" is geen "Cidade de deus" of "La Haine", maar het komt zeer dichtbij. Benieuwd wat ze in Hollywood gaan verwezenlijken.

 • ★★★★ review by Sam Gielen on Letterboxd

  Jow maat.

  Ik heb EINDELIJK een fatsoenlijk antwoord om te geven wanneer mensen me nogmaals vragen of ik content ben van mijn kot in Brussel.

  --> "Ja, hebt ge die film 'Black' gezien? Awel, niet daar. Dus ja, ik zen er wel content van."

 • See all reviews

Tweets